Poslednje

јул 31, 2015 - Dačić: Ništa od vanrednih izbora Vanredni parlamentarni izbori apso ... +++ јул 30, 2015 - Kao Pantelije – Vode stranke 100 godina Vuk Drašković (SPO) i Nenad Čana ... +++ јул 29, 2015 - Kako sprečiti članstvo Kosova u Unesku Zajedno sa najavom kandidature Koso ... +++ јул 29, 2015 - Miščević: Do kraja godine plan za sprovođenje prava manjina Šefica pregovaračkog tima Srbije ... +++ јул 29, 2015 - Vučević: Novi Sad je najstabilnija lokalna uprava Novi Sad je finansijski najstabilni ... +++ јул 29, 2015 - Finalna pljačka državnih nekretnina Pokret Dosta je bilo saopštio je d ... +++ јул 29, 2015 - PS: Pajtića hvata strah od pokrajinskih izbora Pokrajinski odbor Pokreta socijalis ... +++ јул 29, 2015 - VP: SNS nema program za Vojvodinu Predsednik Vojvođanske partije Ale ... +++ јул 29, 2015 - DSS traži smenu Zorane Mihajlović Demokratska stranka Srbije (DSS) po ... +++ јул 29, 2015 - DSS: Pajtićev režim cepa Srbiju Imenovanjem direktora, upravnog i n ... +++ webdesign

Kori Udovički, ministarka energetike u vladi Zorana Đinđića i bivša guvernerka Narodne banke Srbije, mogla bi da bude kandidatkinja Demokratske stranke za novog premijera, saznanje je Danasa iz međunarodnih krugova.

Diplomate i političari u sedištima Evropske komisije i OEBS u Briselu i Beču zainteresovani za dešavanja u Srbiji spekulišu, pozivajući se na sagovornike iz državnih krugova u Beogradu, da se Kori Udovički nalazi u najužem izboru potencijalnih kandidata DS za dolazak na funkciju predsednika Vlade Srbije, ukoliko demokrate posle parlamentarnih izbora budu u poziciji da daju mandatara. Kako kažu, „gospođi Udovički daju se dobre šanse da će biti novi srpski premijer“.

Sagovornici Danasa iz najužeg vrha DS nisu mogli da potvrde realističnost ovih spekulacija. Ipak, dok su nam neki od njih rekli da je izbor Kori Udovički „teško moguć“, drugi ističu da je „sve otvoreno“. Ono u čemu su svi saglasni jeste da se u DS do sada zvanično nije razgovaralo o eventualnom kandidatu za premijera, ocenjujući da bi ta tema mogla doći na dnevni red stranačkog Predsedništva tek po raspisivanju izbora, koje se očekuje 13. marta.

Jedan od ministara iz Đinđićeve vlade kaže za Danas da o Kori Udovički „može samo da kaže sve najbolje, jer je izuzetno stručna osoba, makroekonomista i dokazala se u resoru Ministarstva energetike“. Prema njegovim rečima, Udovički bi svojim stručnim kapacitetima bila apsolutno u stanju da bude na čelu nove vlade. Ona bi mogla da okupi „sjajan tim ljudi“, ali su trenutno male šanse za jednu ekspertsku vladu, kakvu bi ona verovatno formirala, ističe naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

„Postavlja se, međutim, pitanje da li je za mesto premijera potreban i jak politički autoritet. Mislim da jeste. Trenutno u Srbiji nije pravo vreme za ekspertske vlade, jer su zbog odluka koje treba donositi u narednom periodu neophodni politički autoritet i hrabrost“, objašnjava ovaj bivši kolega Kori Udovički iz Vlade Srbije.

Na pitanje Danasa o spekulacijama o kandidatu demokrata za novog premijera, bivši predsednik vlade Zoran Živković odgovorio je da ne želi da komentariše nezvanične najave, pri čemu je dodao da o Udovički „lično misli sve najbolje“.

Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije navodi za Danas da on kao ekonomista daje prednost ekspertskim vladama u odnosu na političke, ali da su takve vlade u svetu, ipak, retkost. On objašnjava da takozvane političke vlade mogu da „povlače i određene političke poteze, jer njeni članovi imaju legitimitet kao političari“, a da se „na nižem nivou angažuju eksperti“. Ipak, napominje Nikolić, „Udovički je vrhunski stručnjak i, kao ekonomista, takvu odluku bih podržao“.

Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište i takođe ekonomista, ističe za Danas da bi rešenje za novog predsednika Vlade Srbije trebalo tražiti „na ekonomskom terenu“, odnosno da treba izabrati nekoga ko će da izvuče državu iz krize, poveća efikasnost u privredi i poboljša životni standard građana. Za tako nešto, naglašava Prokopijević, „treba mnogo znanja i malo je ljudi tog profila, ali opet više nego dovoljno“.

„Kori Udovički je, svakako, mnogo bolji predlog od Dragana Đilasa i smatram da bi uradila mnogo više od svih koji su do sada bili na takvim funkcijama. Ona ima znanja i više je protržišno orijentisana od Mirka Cvetkovića, a upravo taj pravac je jedini koji može da iznađe neko rešenje“, ukazuje Miroslav Prokopijević.

Dok ekonomski eksperti podržavaju ovakvu mogućnost, oni politički orijentisani posmatraju stvari iz nešto drugačijeg ugla. „Kandidat DS za premijera treba da bude poznat u najširoj javnosti, priznat u struci, politički utemeljen u stranci i šire, dobar s medijima, odlučan, spreman da rizikuje i retko kad kompromiser“, ocenjuje za Danas analitičar Dejan Vuk Stanković.

On na spekulacije o tome da bi Udovički mogla da bude kandidat demokrata kaže da ona jeste stručno poznata i priznata, ali da joj nedostaju politička težina i medijska aura.

„S obzirom na to da, prema Ustavu Srbije, predsednik vlade ima najveća ovlašćenja u državi, taj posao bi trebalo da obavlja osoba koja ima političku težinu da vodi zemlju napred i da preuzme ogroman teret odgovornosti za ono što do sada nije urađeno. Udovički je sama po sebi dobar kandidat i dok je bila ministarka i guvernerka pokazala se kao osoba koja nije sklona kompromisima. Bez obzira na to, mislim da bi njeno kandidovanje bilo preveliki zalogaj za DS, osim ako ona ne počne u kampanji da dobija ogromne ovacije, u šta sumnjam“, navodi Dejan Vuk Stanković.

Kratka biografija

Udovički, ekonomistkinja po obrazovanju, sa doktoratom prestižnog Univerziteta Jejl, poslednjih godina je na funkciji pomoćnice generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna i regionalna je direktorka Razvojnog programa UN (UNDP) za Evropu i Komonvelt. U vladi premijera Đinđića je 2002. izabrana za ministarku energetike i rudarstva, a jula 2003. postala je guvernerka NBS, nakon smene Mlađana Dinkića. Ipak, februara 2004. opozvana je s tog mesta kada se utvrdilo da su poslanici DS lažirali glasanje u parlamentu (afera „Bodrum“).

Petrović, Šutanovac, Đilas…

Među potencijalnim kandidatima DS za budućeg premijera o kojima se spekuliše u domaćoj javnosti su potpredsednici demokrata i ministri Dušan Petrović i Dragan Šutanovac, ali i zamenik predsednika stranke i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Iako je Đilas više puta izjavio da želi da posle lokalnih izbora provede i drugi mandat na čelu prestonice, malo ko je u DS spreman da potpuno isključi mogućnost njegove „selidbe“ u Nemanjinu 11. Mlađan Dinkić i Ivica Dačić tvrde da su demokrate i naprednjaci i te kako spremni da posle izbora naprave „veliku koaliciju“, što obe stranke žestoko demantuju.

Izvor: Danas

 

One Response to Kori Udovički posle Cvetkovića?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vaš glas

Izbori
Da li ste za izbore?

Vreme

Tvit dana

"Normalno da imamo belu kugu kad se sva strast trosi na politiku"

Isidora Bjelica @isidorabjelica